הקשר בין מיסוי מקרקעין לעריכת צוואה

צוואה מהווה כלי חשוב לתכנון העיזבון ולהעברת הנכסים בצורה מסודרת ויעילה ליורשים. נכסי מקרקעין לרוב הם הנכסים היקרים והמשמעותיים ביותר של אדם. בעלות במקרקעין כרוכה בין היתר גם בהבנה ותכנון של היבטי המיסוי השונים הקשורים בין היתר להעברה ולירושה של הנכס. מאמר זה יסביר את הקשר בין מיסוי מקרקעין לצוואה ואת הדרך לתכנון מושכל של העברת נכסים.

בישראל קיימים מספר מיסים בתחום המקרקעין, הרלוונטיים גם לאופן העברת נכסים בירושה:

  1. מס שבח: מס המוטל על המוכר בגין הרווח ממכירת נכס נדל"ן. קבלה של דירה בירושה אינה כרוכה בתשלום מס שבח, אולם, כאשר היורש ירצה למכור את הנכס שקיבל בירושה, הוא עלול שכן לשלם מס שבח על הרווח שנוצר ממכירת הנכס. 

🡨 מי זכאי לפטור בגין מס שבח? ישנן הקלות ופטורים במקרים מסוימים לתשלום מס שבח. פטור על מס שבח יחול על יורש המהווה: בן זוג, צאצא, צאצא של צאצא או בן זוגו של צאצא, וזאת רק במצב שבו המוריש החזיק בדירת מגורים אחת בלבד, וזכאי היה לפטור ממס שבח בעצמו. המצב כיום הוא שהיורש נכנס בנעלי המוריש, וככל ואותו המוריש זכאי היה לפטור מס שבח בעת מכירת הדירה, והוא עונה לאחד מהקשרים המשפחתיים המצוינים לעיל, אותו יורש יהיה פטור גם הוא מתשלום מס שבח.

  1. מס רכישה: מס המוטל על הקונה בעת רכישת נכס נדל"ן. כאשר יורשים מקבלים נכס בירושה, הם פטורים ממס רכישה. אולם, אם בעתיד, אותו יורש ירצה למכור את הנכס לאדם אחר, על אותו הקונה כן יוטל מס רכישה. כך גם במכירה של דירה שניתנה בירושה בין היורשים עצמם (למשל בין אחים), הקונה יחויב במס רכישה בעוד שהמוכר כאמור זכאי לקבל פטור ממס שבח ככל שיענה על התנאים לעיל. עם זאת, ישנה דרך להתגבר גם על תשלום של מס רכישה במצב שכזה, וזאת באמצעות עריכת הסכם חלוקה של העיזבון בין היורשים עצמם, שיחסוך מהם הן את מס הרכישה והן את מס השבח. 
  2. היטל השבחה: תשלום המוטל על בעל הנכס בעקבות עליית ערכו כתוצאה מהשבחת הקרקע על ידי הרשות המקומית. היטל זה יכול להשפיע על שווי הנכס הניתן בירושה. היטל השבחה נגבה כאשר רשות מקומית מביאה לאישור זכויות בנייה, שמביאות לעליית ערך הנכס. כאשר מקרקעין מועברים בירושה, אין חיוב של היטל השבחה. אולם, ככל והנכס יימכר ע"י היורש בעתיד לאדם אחר, היורש אכן יחויב בהיטל השבחה. 

חשיבות הצוואה בתכנון מיסוי מקרקעין

צוואה מאפשרת לאדם בעל נכסים לקבוע כיצד יחולקו נכסיו לאחר מותו. תכנון מס מוקדם מבעוד מועד בעת עריכת הצוואה עצמה, מאפשר למזער את היקפי המס של היורשים. באמצעות תכנון נכון של צוואה ניתן לנצל פטורים והקלות במס, ולקבוע הוראות שיאפשרו העברה של נכסים בצורה שתמנע תשלום מיסים מיותרים. לדוגמה: דרך העברת נכס בין בני משפחה קרובים הזכאים לפטור ממס שבח, או ע"י שימוש במנגנון של הסכם עיזבון לפטור ממס רכישה במצב של מכירת נכס בין יורשים.

תכנון מושכל של העברת נכסים

הדרך האידאלית והמומלצת לתכנון מושכל של העברת נכסים בצוואה תוך שיקולי מס, היא עריכת צוואה בליווי עורך דין. עורך דין מומחה יסייע לכם בניסוח הצוואה באופן שבו תעמוד בדרישות החוק וגם תנצל את ההטבות המקסימליות האפשריות.

הקשר בין מיסוי מקרקעין לצוואה הוא מורכב ודורש הבנה ותכנון מושכל. צוואה מסודרת וברורה יכולה למנוע סכסוכים משפחתיים, למזער את חבות המס של היורשים ולנצל פטורים והקלות. בעזרת ייעוץ מקצועי ותכנון מוקדם, ניתן להבטיח שהעברת הנכסים תתבצע בצורה הטובה ביותר ושתמקסם את הערך ליורשים. הקפדה על היבטים אלה תבטיח לא רק את שימור הרכוש והעברתו בצורה חלקה, אלא גם את השקט הנפשי של המשפחה בתקופות קשות ומורכבות.

אהבתם? אשמח אם תשתפו:

לפתיחת הוואטסאפ
1
שלחו לי וואטסאפ
היי, אם תלחצו כאן תגיעו לוואטסאפ איתי!